Page content

Drie tips voor een betrouwbare CO2 Footprint

Je CO2-Footprint berekenen

Een van de eerste stappen die je zet bij het behalen van niveau 3, 4 of 5 op de CO2-Prestatieladder is het opstellen van een CO2 footprint berekening. Ben je al klaar voor het verzamelen van gegevens? Dan loop je waarschijnlijk tegen het volgende aan: “Hoe weet ik nu dat de gegevens betrouwbaar genoeg zijn?” of “Gaat een auditor dit goedkeuren?”. Het antwoord is simpel: zorg dat je zo hoog mogelijk zit in de betrouwbaarheidspiramide. De volgende drie niveaus zijn mogelijk:

 1. Bewijzen
 Je beschikt over de exacte verbruiksgegevens. Bijvoorbeeld een factuur van de energieleverancier, gegevens van een tankpas of aflezen van meterstanden.
 2. Berekenen 
Je moet een berekening maken om achter het verbruik te komen. Meestal kun je het herleiden uit een ander getal. Bijvoorbeeld energieverbruik van het totale pand terugrekenen naar het aantal m2’ers dat je huurt of het aantal gerede kilometer op basis van type brandstof en normverbruik van de auto omrekenen naar verbruikte liters.
 3. Benaderen
 Je maakt gebruik van kengetallen. Bijvoorbeeld het aantal gereden kilometers ongeacht het type auto omrekenen naar CO2 met een kengetal. Of het energieverbruik van een project of kantoor berekenen op basis van een landelijk gemiddeld verbruik per m2.

Wil je lachend de audit doorkomen? Dan voel je waarschijnlijk al aan dat je zo veel mogelijk gegevens in de eerste categorie wilt verzamelen. De tweede categorie is al iets risicovoller en bij de derde categorie wil je wegblijven. Is het een groot probleem om in de tweede of derde categorie terecht te komen? Nee. Maar lees wel goed de onderstaande slot tip.

Slot tip

Zorg ervoor dat je AL je keuzes en berekeningen vastlegt. Maak het aantoonbaar dat je per onderdeel van jouw CO2 footprint (zoals gasverbruik, brandstofverbruik ,etc.) een poging hebt gedaan om in de eerste categorie van de piramide gegevens te verzamelen. In sommige gevallen is dat simpelweg niet mogelijk en zal je moeten zakken naar het tweede of derde niveau. Dat weet de auditor ook. Als je dit vastlegt is er niets aan de hand. Dit is het grote verschil tussen onwil en onmacht. Maak aantoonbaar dat je werkt met minder betrouwbare gegevens uit onmacht. Constateert een auditor onwil, dan heb je wel een probleem. Drie niveaus van betrouwbaarheid bij het verzamelen van gegevens.

Wij kunnen ook een jouw Footprint maken. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

  Comment Section

  0 reacties op “Drie tips voor een betrouwbare CO2 Footprint

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.