Hét duurzame event van 2018
Koekje erbij?

Duurzaam Eindejaarsevent 2018

13 december 2018 | Landgoed de Horst, Driebergen

3000+

Blije event bezoekers

384+

Vaste leden

32+

Events georganiseerd

12+

Werkgroepen

Wat kun je verwachten van dit event?

Stichting Nederland CO2 Neutraal organiseert vier keer per jaar bijeenkomsten voor bedrijven die actief aan de slag willen gaan met duurzaamheid. De stichting telt inmiddels meer dan 170 vaste leden die vier keer per jaar deelnemen aan de werkgroepen en inspiratie op doen tijdens onze plenaire middagbijeenkomst.

Op 13 december 2018 organiseert Stichting Nederland CO2 Neutraal in samenwerking met partners MVO Consultants B.V. en Dé CO2 Adviseurs het grote duurzame eindejaarsevent op Landgoed de Horst in Driebergen. Tijdens de middagbijeenkomst heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan praktische workshops en om inspiratie op te doen bij de grote sprekers. Het event is toegankelijk voor ieder bedrijf dat actief aan de slag wil gaan met duurzaamheid en hiervoor op zoek is naar handvatten en inspiratie. In één middag leer je tijdens verschillende workshops en door lezingen van top-sprekers duurzaamheid toepasbaar te maken binnen jouw bedrijf.

13.00 uur - 15.00 uur: Volg workshops van de experts

1. Duurzaam inkopen door Karin van Ijsselmuide

Naar Karin haar idee is inkoop de aanjager voor de duurzame wereld van morgen. Steeds vaker blijkt dat duurzame ontwikkeling zorgt voor lagere kosten, een stijgende omzet en sterkere klant- en leveranciersrelaties. Inkoop maakt immers keuzes die een positieve of negatieve impact hebben op het milieu en de mensheid en is daarmee integraal onderdeel van MVO-beleid. Door maatschappelijk verantwoord in te kopen wordt verspilling voorkomen, innovatieve circulaire producten ontwikkeld, arbeids-omstandigheden verbeterd en de continuïteit van organisaties verzekerd.

2. Inspiratie door Maurits Groen

Oprichter van WakaWaka Maurits Groen werd al tijdens zijn studie politicologie gegrepen door het klimaatvraagstuk en de problemen die de groeiende ongelijkheid in de wereld veroorzaakte. Van 1978 tot 1982 was hij hoofdredacteur van het blad Milieudefensie. Daarna werkte hij als onafhankelijk journalist en communicatieadviseur op het gebied van duurzaamheid. Om bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen te helpen hun duurzaamheidsambities waar te maken, startte hij adviesbureau Maurits Groen Milieu & Communicatie.

3. Energietransitie door Alliander

Ondernemen is voor Alliander meer dan de distributie van energie in Nederland. Ze werken aan een duurzame energievoorziening in Nederland én aan duurzaamheid binnen het eigen bedrijf. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de impact die we op de omgeving hebben. Op 13 december geven zij een workshop over aardgasloos maken van de gebouwde omgeving.

4. Start nu met je (online) MVO-verslag

Uitgebreide duurzaamheidsverslagen, stevige MVO-ambities, GRI-richtlijnen: er komt steeds meer kijken bij communicatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Maar hoe schrijf je een MVO verslag? En welke eisen komen hierbij kijken?

5. EcoChain: De ketenanalyse

Bedrijven zijn zich er steeds meer van bewust dat hun milieu-footprint en die van hun supply-chain sterk van elkaar afhankelijk zijn. Als bedrijven hun milieu-footprint vergaand willen minimaliseren, dan is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de milieu-hotspots in de waardeketen zodat er effectief kan worden samengewerkt met leveranciers. Daar liggen de grootste kansen voor duurzame groei. Benieuwd? EcoChain geeft op 13 december een interessante workshop over de ketenanalyse.

6. Geld verdienen met je dak door Milan van der Meulen

Als een Climate Reality Leader maak Milan van der Meulen deel uit van een internationale en dynamische groep van wereld-veranderaars die het debat over klimaatproblemen vormgeven. Milan heeft een opleiding gevolgd in Amerika bij Al Gore en geeft op 13 december een workshop met het thema: "Geld verdienen met je dak".

Voor gemeenten

Workshop CO2-Prestatieladder voor gemeenten

Niet alleen bedrijven kunnen een certificaat halen voor de CO2-Prestatieladder. Ook overheden kunnen een certificaat halen. De gemeente Renkum behaalde als eerste het certificaat onder begeleiding van adviseur Eveline Prop. Een tiental andere lokale overheden zullen in 2018/19 volgen. Maar hoe pak je dit aan? Eveline is op 13 december aanwezig voor alle gemeenten in Nederland.

15.00 uur - 17.30: Keynotes

Ruud Veltenaar

Hoofdspreker: Ruud Veltenaar 

Als filosoof, meervoudig TED-spreker, trendwatcher, friskijker en SDG-diplomat, verzorgt Ruud Veltenaar lezingen, masterclasses en colleges voor bedrijven en instellingen over de hele wereld. Met bijna 300 inspirimenten, ruim 50 colleges per jaar en een gemiddelde beoordeling van 9+ voor inhoud en performance, behoort Ruud Veltenaar tot de meest gevraagde en best beoordeelde sprekers in de markt. Zijn lezing op 13 december gaat over de duurzaamheidspioniers van de toekomst. Aan de hand van inspirerende voorbeelden uit diverse sectoren worden de deelnemers meegenomen naar de toekomst. Van sterk gerobotiseerde landbouw tot gratis groene energie. 

Gastsprekers: Matthijs van Leeuwen en Rick Baaren

Hoe bepaalt een mens zijn gedrag in de huidige complexe en veeleisende maatschappij met de verlammende kennis dat we allemaal zullen sterven? Matthijs en Rick doen een poging in hun werk om een brug te slaan tussen idee en gedrag. Matthijs en Rick bespreken tijdens hun lezing concrete, bewezen en soms verrassende technieken om gedrag te beïnvloeden. Ook staan ze stil bij de belangrijkste valkuilen; waar gaan anderen vaak de mist in? Ten slotte vertalen ze de wetenschap van gedrag naar jouw praktijk: hoe kun je gedragsverandering realiseren in jouw werkveld?

Matthijs van Leeuwen

Docent sociale beïnvloeding en coördinator van de master Gedragsverandering aan de Radboud Universiteit.

Rick Baaren

Hoogleraar Gedragsverandering & Maatschappij, spreker en ondernemer van meerdere bedrijven en producten.

Ik meld me nu aan voordat het te laat is!

Ben jij erbij?

13 december 2018

€ 97,-

Incl. deelname aan twee workshops naar keuze

13:00 - 17:00

Afsluitend met netwerkborrel

Landgoed de Horst

De Horst 1, 3971 KR Driebergen

Ik meld me nu aan voordat het te laat is!

"Ik word heel blij van dit soort initiatieven, als ik één advies mag geven: wees erbij de volgende keer!" 

Martin Havik - Work With Nature

"Wij zijn vier keer per jaar aanwezig bij de bijeenkomsten en ze zorgen altijd voor een geslaagde middag!"

Harry Kroes - Pilkes Infra 

"Ontzettend leuk om te merken hoe gepassioneerd mensen zijn om de CO2-emissie te reduceren"

Maurits Groen - WakaWaka 

Onze missie is om het bedrijfsleven te inspireren om aan de slag te gaan met duurzaamheid. Want: duurzaamheid is niet alleen urgent en noodzakelijk is, het levert het ook enorme kansen op

                              Thijs Lindhout                           Oprichter Stichting Nederland CO2 Neutraal

Leden Stichting Nederland CO2 Neutraal

info@nlco2neutraal.nl                                        www.nlco2neutraal.nl